Студијско путовање у оквиру Пројекта размене ученика Алексиначке гимназије са Првом мариборском гимназијом (9-14.10.2022.)

 

У школској 2021/2022.години уоквиру  сарадње са професорима из Русије, ученици Јован Недељковић 2/1 и Милан Цакић 4/1 су правили репортажу о начину реализације часова хемије са руским лекторима.

              hemija3   Hemija4

Посета Прве мариборске гимназије октобра 2016.године

Ученици и професори из Прве мариборске гимназије су од 18.10.2016. гости наше школе и боравиће у Алексинцу до 21.10.2016.
Ми смо им приредили прикладну добродошлицу у директоровој канцеларији. Након тога, у Свечаној сали, кроз презентацију, коју су прирпедили наши гости, сазнали смо нешто више о граду Марибору и о Првој мариборској гимназији. Касније је председник Ђачког парламента, Софија Раковић, презентовала нашу школу. Остатак времена провели смо са ученицима, показивајући им кабинете, библиотеку, салу за физичко и фитнес. На крају, наши гости су присуствовали презентацији Црвеног крста поводом Европског дана борбе против трговине људима.

Дана 20.10.2016. је гостима из Словеније организована посета Природно-математичком факултету у Нишу, а касније и обилазак Ћеле-куле . Пре самог одласка до Ниша, ученици из Словеније су се упознали са лабораторијским вежбама из хемије, које су организовале професорке хемије наше школе.

Наша школа је 21.10.2016. испратила професоре и ученике Прве мариборске гимназије. Они су презадовољни гостопримством и памтиће ову посету као најлепшу успомену.

 

ПОСЕТА МАРИБОРУ 2016.године

Ученици Алексиначке гимназије, заједно са професорима и директором школе, 15.5.2016.године  су кренули у Словенију, у Марибор.

Ово је презентација о посети Maribor 2016.

ХЕРМЕС ПРЕСС КРЕНУО У ПОРЕЧ

Екипа Новинарске секције након освојене прве награде у пројекту “Ђак репортер” , дана 2.4.2016.год. је кренула у Хрватску у Пореч на Светско школско првенство у малом фудбалу.Њихов задатак је да као ђаци- новинари Савеза за школски спорт Србије испрате ово дешавање на ком ће Србију представљати екипа из Суботице ,техничке школе “Иван Шарић”.

 

Посета директора Прве мариборске гимназије Алексиначкој гимназији

Алексиначка гимназија је 05. и 06.02.2016. године имала част да угости директора Прве мариборске гимназије, професора Хермана Пушника.

 

Посета Марибору

У периоду од 19.04. до 24.04. 2015.године ученици Алексиначке гимназије су са професорима физике и биологије узвратили посету Првој мариборској гимназији у Словенији, у жељи за даљом сарадњом и разменом знања и искуства.

Наши ученици су наишли на изванредан пријем код ученика и професора Прве гимназије Марибор, као и од стране самог директора те школе.

Вратили су се препуни лепих утисака и обогаћени новим знањима,поготово у областима физике и биологије.

Ово је презентација о посети  Maribor 2015.

Посета Москви

На предлог Славистичког друштва Србије,а у циљу подршке учењу руског језика у Алексиначкој гимназији,у периоду од 15. до 19.новембра 2014. године, пет ученика Алексиначке гимназије и професорка руског језика Оливера Војиновић, боравили су у Москви. Са још четири ученика професорке руског језика Марине Шапоњић из нововарошке гимназије “Пиво Караматијевић”, они су чинили делегацију која је представљала Републику Србију на омладинској манифестацији «Међукултурна сарадња: градимо мостове пријатељства».

У овој манифестацији, коју организује Међународно педагошко друштво за подршку руском језику са седиштем у Москви,чији је Славистичко друштво колективни члан,а заједно са Центром за међународно образовање «Етносфера» из Москве, учествовало је више од 200 ученика и наставника из Москве, читаве РФ, Азербејџана, Белорусије, Бугарске и Србије.