347871729 3487675201503508 2671058447430995621 nТРАГОВИМА ПРЕДАКА: ЕКСКУРЗИЈА УЧЕНИКА И ПРОФЕСОРА ЧЕТВРТОГ РАЗРЕДА (АЛЕКСИНАЦ-ОХРИД-КРФ-АЛЕКСИНАЦ) ОД 03 05. 2023. ДО 07.05 2023. ГОДИНЕ
Група од 66 ученика Алексиначке гимназије, са 4 разредне старешине (Оливером Војиновић, Миленом Крстић, Иреном Матић Тодоровић и Марином Дашић), педагогом школе Мартином Чоловић, у функцији вође пута, лекаром Оливером Маткић и представником агенције ,,Гранд Турсʻʻ, водичем Витомиром Станковићем, кренула је 03 .05. 2023. године у 8:30 часова ујутру на петодневну екскурзију.
Након вожње преко Ниша и Скопља, са краћим задржвањима ради одмора, у Охрид ссмо стигли у 16:15 часова, сместили се у хотел ,,Чинго" и кренули, са локалним водичем, у обилазак старог и историјског дела града, познатог по византијским споменицима и сакрлним објектима (црква Свете Софије, црква Светог Пантелејмона, Самуилова тврђава). Након вечере у хотелу, имали смо слободно време за разгледање града.
Другог дана, након доручка, хотел смо напустили у 9 часова и кренули, преко Битоле до Игуменице, према Крфу. Уследио је превоз трајектом до Крфа. На Крф смо стигли у 18:30 часова, сместили се у хотел ,,Potamaki beach", након чега су уследили вечера и ноћење.
Обилазак Гувије-Спомен плоче на плажи, на месту искрцавања Српске војске, који је по програму планиран другог дана, на предлог водича одложен је за наредни дан.
Трећег дана, након доручка кренули смо у обилазак знаменитости на Крфу( Град Крф – Еспланада – Трг и шеталиште, Тврђава, Градска већница, Црква Св. Спиридона, Српска кућа-музеј Срби на Крфу од 1916 до1918.године). Уследио је одлазак бродићем на острво Видо (Плава гробница). Маузолеј-костурница на острву Видо, рађена је по пројекту архитекте Николе Краснова, а завршена је 1938. Године. Све време, водич из Српске куће, Љубомир Сарамандић, био је са нама на острву Видо и Алексиначкој гимназији поклонио своју књигу ,,Ходочашће на Крфʻʻ, коју је обогатио пригодном посветом. Обишли смо и Гувију-Спомен плочу на плажи, подигнуту на месту искрцавања Српске војске. Ученици и наставници Алексиначке гимназије су се потрудили да посети дају и академски печат, па су ученици: Катарина Стојадиновић, Миња Јанковић и Алекса Паовић, на Виду и Гувији, говорили стихове Бојићеве и Лалићеве ,,Плаве гробнице". Након тога, уследило је полагање венаца, које су ученици припремили још у Алексинцу. Један венчић спуштен је и у воду, недалеко од обале острва Видо. Уследило је враћање у хотел, вечера и ноћење.
Четвртог дана, по завршеном доручку, уследио је наставак путовања и обилазак Метеора. Посећени су: манастир ,,Метаморфозис" и место ,,Каламбака", радионица за израду икона. Уследили су: долазак у Паралију у вечерњим часовима, смештај у хотелу, вечера, дискотека, ноћење.
Петог дана, након доручка уследила је одјава из хотела и наставак путовања, са обиласком Солуна и Српског војничког гробља из Првог светског рата. У Алексинац смо, са краћим успутним задржавањима, ради одмора, допутовали у 10 часова увече.
Посебне похвале упућене су: лекару Оливери Маткић, водичу Витомиру Станковићу и возачима Горану и Петру.
Остварени су образовно-васпитни циљеви и задаци екскурзије (упознавање са културом и историјом и обилазак знаменитости). Испоштован је садржај и програм екскурзије (обилазак градова Охрид, острво и град Крф, Метеори, Паралија, Солун).
Ово путовање било је ,,обојено" јаким емоцијама јер је већи део времена био посвећен српској националној историји и страдању народа за време Првог светског рата. Ганути смо били љубазношћу и љубављу коју мештани Крфа и данас осећају према Србима и са каквом посвећеношћу чувају наше светиње.
Најдирљивији тренутак екскурзије био је када су наши ученици и професори громогласним аплаузом поздравили Ђорђа Михаиловића, старину, који је шездесет година бринуо о Српском гробљу у Солуну. Иако стар и нарушеног здравља, изашао је на терасу свог стана и, са супругом, нас поздравио. Његова љубав према свом народу, посвећеност и истрајност требало би да буду узор млађим генерацијама како се воли Отаџбина.
Оливера Војиновић
Милена Крстић
Ирена Матић Тодоровић
Марина Дашић
Мартина Чоловић