JOŠ SUTRA 17.5. PRIJAVE ZA IT SMER U ALEKSINAČKOJ GIMNAZIJI

VestiComments Off on JOŠ SUTRA 17.5. PRIJAVE ZA IT SMER U ALEKSINAČKOJ GIMNAZIJI

Aleksinačka gimnazija i ove godine otvorila je svoja vrata đacima nadarenim za informatiku, koji imaju priliku da se prijave za prvo IT odeljenje. Učenici završne godine osnovne škole imaju rok još danas i sutra da se prijave za polaganje prijemnog ispita, koji će najverovatnije biti 2. juna.

Prošle godine i pored velikog interesovanja informaciono-tehnološko odeljenje pri Aleksinačkoj gimnaziji nije oformljeno jer mnogi đaci nisu uspeli da polože prijemni ispit. Ove godine očekuju ih lakši zadaci i veća šansa da se upišu, poručuju u gimnaziji.

222

Prijemni ispit je ranijih godina bio jako težak, međutim pokazalo se da to nije dobro i ove godine zadaci će biti srednjeg i naprednog nivoa – kaže Danijela Veljković, direktorka Aleksinačke gimnazije.

U novoformiranom specijalizovanom informatičkom odeljenju biće mesta za maksimum 20 đaka, a u toku je i besplatna pripremna nastava za junski prijemni ispit. U Aleksinačkoj gimnaziji kažu da će đaci koji završe ovaj smer, već nakon srednje škole imati priliku da se priključe inovativnim startap kompanijama i da rade u oblasti veb-dizajniranja i kreiranja aplikacija za mobilne telefone.

‒ U okviru programa specijalizovanog IT odeljenja učenici će se upoznati sa programiranjem, sa bazom podataka, dobiće osnove digitalne pismenosti. Kasnije će moći i da upišu bilo koji fakultet, naročito fakultete koji obrazuju IT stručnjake, ali naravno maturanti tih odeljenja mogu da nastave studije i u drugim oblastima i da na taj način probiju put ka digitalizaciji u zdravstvu, energetici, poljoprivredi obrazovanju i drugim oblastima – kaže Veljković.

U Aleksinačkoj gimaziji dodaju da su kadrovski opremljeni za ovakvo specijalizovano odeljenje, ali da će njegovo osnivanje verovatno ubuduće omogućiti i otvaranje novih radnih mesta.
Prema nekim podacima Srbiji je u ovom trenutku neophodno oko 15 hiljada IT stručnjaka. Prva ovakva specijalizovana odeljenja oformljena su 2017. godine, a u ovom upisnom krugu broj škola u kojima ona mogu biti formirana povećan je na 52.

 

Comments are closed.

© 2015 Sofarider Inc. All rights reserved. WordPress theme by Dameer DJ.