150 година од рођења Тихомира Ђорђевића

UncategorizedComments Off on 150 година од рођења Тихомира Ђорђевића

На Филозофском факултету у Нишу обележено 150 година од рођења Тихомира Ђорђевића

Синоћ, 13.12.2018. су у амфитеатару Филозофског факултета у Нишу ученици Алексиначке гимназије извели несвакидашњи програм којим је достојно обележено стопедесет година од рођења ТихомираЂорђевића, првог српског етнолога.
Наступ који су гимназијалци припремили у сарадњи са Омладинским хором Центра за културу и уметност Алексинац, а под покровитељством самог Центра за културу, оставио је снажан утисак на многобројне студенте и професоре Департмана за српски језик и књижевност који су присуствовали овом догађају.
Професор српског језика и књижевности Марина Дашић као аутор сценарија, професор музике и диригент Омладинског хора, Миља Миловановић, и Иван Матејевић у улози редитеља, заједничким снагама су успели да у овом неконвенционалном музичко- сценском приказу сублимирају стваралаштвоТихомира Ђорђевића, утемељивача “науке о народу”.
На другачији и иновативан начин који се огледа у динамичном смењивању великог броја учесника на сцени, кроз бујицу цитата испресецаних кратким сценским приказима који илуструју народне обичаје и традицију, и ефектних музичких интермеца током којих су звучале мелодије одабраних народних песама, истакнут је значaј и смисао рада Тихомира Ђорђевића на прикупљању и неговању народне традиције и обичаја.
Велика похвала за наше гимназијалце! Велика похвала за све учеснике!

s48273088_1079586862220991_1350571952493821952_n

Comments are closed.

© 2015 Sofarider Inc. All rights reserved. WordPress theme by Dameer DJ.